4. 2013年度 INDAS全体国際シンポジウム In Search of Well-being: Genealogies of Religion and Politics in India
  • シンポジウム
  • 他拠点との連携

開催日時2013年12月14日(土)~12月15日(日)
場所龍谷大学大宮学舎 清和館3Fホール

[Day 1: Dec. 14 (Sat.)]

13:00 -         Registration
13:30 - 13:50 Opening Address

13:50 - 17:30
Session 1: Redefining Dharma and Well-being

Patrick Olivelle (University of Texas at Austin)
  “Definitions and Epistemologies of Dharma in the Classical Brahmanism”
Werner F. Menski (School of Oriental and African Studies [SOAS])
  “Handling Dharma in the Colonial Period”
Shoryu Katsura (Ryukoku University)
  “The Buddhist Perspective of Dharma: Towards a Universal Law”
Akio Tanabe (Kyoto University)
  “Dharma as Well-being: On Commensurability of the Religious and the Political”
<Discussants>
Yasuke Ikari (Kyoto University)
Yusho Wakahara (Ryukoku University)

[18:00 -  Reception]

[Day 2: Dec. 15 (Sun.)]

9:30 ~ 12:40
Session 2: Understanding Dalit Buddhist Movement

Gauri Viswanathan (Columbia University)
  “Ambedkar on Culture, Religion and Democracy”
Ghansyam Shah (Indian Council of Social Science Research)
  “Indian Buddhism and Dalit Liberation Movement”
Kenta Funahashi(Kyoto University)
  “Identifying with Buddhism: A Buddhist Movement and Buddhist Practices
     in Contemporary Uttar Pradesh”
Norio Kondo (Institute of Developing Economies)
  “Scheduled Castes and Drinking Water: A Statistical Analysis of Uttar Pradesh,
     Bihar State and West Bengal”
< Discussants>
Takashi Shinoda (Daito Bunka University)
Toshie Awaya (Tokyo University of Foreign Studies)

12:40 - 14:00  Lunch Break

14:00 - 17:00
Session 3: Rethinking Secularism and Democracy

Steven Wilkinson (Yale University)
  “Why Has India Remained Secular and Democratic, and Will It Stay That Way?”
Kazuya Nakamizo(Kyoto University)
  “Secularism and Federal Space: 1989 Bhagalpur Riots, 1992 Ayodhya Riots,
     and 2002 Gujarat Carnage”
Mukulika Banerjee (London School of Economics and Political Science [LSE])