3. 今後の予定
  4. 2019年12月13日(金) 2019年度RINDAS国際セミナー "The Haunting of the Database: On the Remaking of Life and Death in Digital India"
  • 今後の予定

日時:2019年12月13日(金) 16:0018:00

場所:龍谷大学大宮キャンパス 西黌(せいこう)2階・大会議室

[大宮キャンパス・アクセス]
京都市下京区七条大宮(京都駅から徒歩約15分)

[大宮キャンパス・施設地図]
(会場は、上記リンク地図内⑥番の建物になります。
地図は、右方向が北になっておりますので、ご注意ください。)

Prof. Lawrence Cohen (University of California, Berkeley, USA)

Abstract:
Digital forms of control society have recently emerged in India to reorganize the distribution of state benefits and private capital to persons on the social and economic margin, including the creation of a national biometric identity increasingly essential for survival. From their inception, these digital forms have been deployed to remove "dead" data--so-called "ghost" identities"--from the various databases that increasingly organize persons' and communities' relation to life and to value. And yet, far from databases becoming deathless, they seem to be sites for the emergence of new forms of death--mobile, active, perhaps vital death. This talk will examine several ways that the control society is haunted by the dead: through the experience of religious minorities with the resurgence of Hindu nationalism, and through the particular politics of the living body that have emerged in digital India. In order to think with these new emergent forms of life and death, the talk will then return to earlier cosmologies of distribution and sovereignty, working through questions of religious kingship, the sovereign gift, and the importance of the lively dead to moral and cosmic order.

使用言語:英語

どなたでもご自由にご参加いただけます。

問い合わせ先:

井田克征(IDA Katsuyuki)
  E-mail: ida@ad.ryukoku.ac.jp